Αφασία

Φανταστείτε πως θα ήταν εάν την επόμενη στιγμή δεν θα μπορούσατε να μιλήσετε με την οικογένεια σας, να διαβάσετε μια εφημερίδα, να γράψετε ένα μήνυμα ή να καταλάβετε τι σας λέει κάποιος άλλος. Η σκεφτείτε πως αισθανθήκατε όταν είχατε βρεθεί σε μια χώρα όπου μιλάνε άλλη γλώσσα και εσείς δεν μπορούσατε να επικοινωνήσετε…

Τι είναι λοιπόν η αφασία;

Η αφασία είναι μια διαταραχή της επικοινωνίας και είναι αποτέλεσμα μιας εγκεφαλικής βλάβης όπως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τραύματα (συνήθως από ατυχήματα) ή όγκος στον εγκέφαλο. Έτσι, μερικοί άνθρωποι με αφασία μπορούν να καταλάβουν τους άλλους σωστά αλλά έχουν πρόβλημα να βρουν τις σωστές λέξεις ή να φτιάξουν προτάσεις. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, μπορούν να μιλήσουν άνετα, ενώ έχουν μεγάλο πρόβλημα να καταλάβουν το λόγο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η νοημοσύνη τους παραμένει άθικτη.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ εκτιμά ότι περίπου 85.000 νέες περιπτώσεις αφασίας προκύπτουν κάθε χρόνο και ότι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως προσβάλλονται από κάποια μορφή αφασίας.

Διάγνωση – Εκτίμηση – Θεραπευτική Παρέμβαση

Συνήθως η πορεία ενός ασθενή που έχει υποστεί μια εγκεφαλική βλάβη ξεκινά με την εισαγωγή στο νοσοκομείο για κάποιο χρονικό διάστημα αφού έχει διαπιστωθεί η εγκεφαλική βλάβη. Για κάποιους ίσως να ακολουθήσει μια περίοδο αποκατάστασης σε ένα κέντρο αποθεραπείας. Δυστυχώς στην Ελλάδα, πολλοί είναι αυτοί που επιστρέφοντας σπίτι τους χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία και υποστήριξη. Οι περισσότεροι απομονώνονται, αποκοινωνικοποιούνται, χάνουν την επαφή με τον έξω κόσμο, φίλους ακόμα και με την ίδια την οικογένεια τους. Οι φροντιστές συνήθως δεν ξέρουν τι του συμβαίνει, πόσο καταλαβαίνει και γιατί δεν μπορεί να μιλήσει πια σωστά. Ο ασθενής, με τη σειρά του, δεν μπορεί να πει αυτά που θέλει και αισθάνεται αβοήθητος.

Ο ρόλος του λογοθεραπευτή είναι σημαντικός γιατί αυτός θα δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ ασθενή και φροντιστών.

Ρόλος του λογοθεραπευτή:

– να εκτιμήσει/αξιολογήσει τα γλωσσικά ελλείμματα αλλά και τα σχετικώς ανέπαφα λειτουργικά γλωσσικά στοιχεία ως βάση για τους θεραπευτικούς στόχους που θα ακολουθήσουν.

– να παρακολουθεί την πορεία του αφασικού και να προσαρμόζει το θεραπευτικό πρόγραμμα στα νέα δεδομένα.